Era centralelor clasice a apus. Noile centrale cu condensare au aparut ca o necesitate a oamenilor atat pentru un confort sporit cat si din necesitatea economiei de combustibil.
Centralele clasice pierd caldura latenta de evapoarare a apei din gazele de ardere. Centralele cu condensare recupereaza o parte din caldura gazelor arse si o folosesc pentru incalzirea agentului termic din sistemul de incalzire. Astfel se obtine un consum mai mic de energie si o eficienta mai ridicata in comparatie cu o centrala clasica.
De asemenea, conform principiului de functionare a centralelor cu condensare, acestea reduc si emisiile de gaze arse nocive in atmosfera. Centralele cu condensare din prima generatie au pe langa schimbatorul de caldura principal ( ce raceste de la 1200 grade C la 150 grade C) si un schimbator de caldura secundar sau recuperator de caldura (ce raceste gazele de ardere la aproximativ 40 grade C). Centralele din a doua generatie au si schimbatorul principal si cel de condensare intr-o singura unitate, cum este cazul si cazanului Vitodens 050W.
Centralele cu condensare pot inlocui centralele clasice in orice tip de locuinta, insa in dinamica unei instalatii pot intervenii anumite „obstacole” in montarea unei centrale in condensatie in locul uneia clasice.
Un prim lucru de care trebuie tinut cont este kitul de evacuare a gazelor arse. Acesta nu poate fi refolosit de la centrala veche clasica deoarece kitul centralei in condensatie trebuie sa fie cu interiorul de plastic pentru a nu coroda si cu panta inclinata spre interior. Asadar, inlocuirea centralei presupune scoaterea si kitului vechi, lasand in urma o mica urma de mizerie.
Alt lucru nou la centrala in condensare este ca aceasta are o scurgere de condens ce trebuie racordata la o instalatie de scurgere / canalizare. Apa rezultata din condensarea vaporilor din gazele arse este acida si trebuie neutralizata inainte de evacuare la retea de canalizare. Conductele de evacuare trebuie sa fie rezistente la acizi.
Pentru a-si pastra eficienta ridicata si pentru marirea duratei de viata a centralei este nevoie de o revizie anuala a centralei. Asta presupune curatarea schimbatorului principal pe calea de gaze arse, curatarea traseului de condens inclusiv sifonul de condens, curatarea electrozilor, verificari reglaje gaze, functionare ventilator si pompa, tensiune electrica si impamantare.