Sfaturi si detalii despre montajul si utilizarea unei Centrale termice
Dupa achizitia centralei termice urmeaza Instalarea, caretrebuie efectuata de către un instalator autorizat sau o firmă de service care oferă şi acest serviciu (nu toate centrele service fac şi montaj).
Preţul centralei nu cuprinde deobicei si montajul. Montajul se poate realiza de către orice instalator autorizat ISCIR sau de către firmele de service care ofertă acest serviciu; nu toate centrele de service fac şi montaj, obiectul principal de activitate al lor fiind reparaţii-întreţinere.
Montajul centralei termice consta in general in urmatoarele operatiuni:
- Pozitionarea centralei pe perete.
- Realizarea gaurii pentru kit-ul de evacuare gaze arse (in cazul in care se monteaza o centrala termica pentru prima data) prin peretele de caramida, BCA, rigips, beton. Ulterior, montarea aceesoriului de evacuare gaze arse.
- Montarea fittingurilor (robineti, filtre, reductii, coturi, teuri , mufe, etc.) cu care se realizeaza racordarea centralei termice la instalatia interioara de incalzire, precum si la instalatia de alimentare cu apa calda de consum si la alimentarea cu apa rece.
- Racordarea evacuarii condensului la canalizarea / scurgerea imobilului.
- Umplerea instalatiei si mentinerea acesteia sub presiune.
- Racordarea tevilor de cupru, Pexal, PE-X sau PPR la centrala termica.
PIF (punerea în funcţiune) se face de către o firmă de service autorizată ISCIR, partenera a Producatorului centralei.
VTP (verificarea tehnică periodică) este obligatorie sa fie realizata din 2 în 2 ani şi obligaţia aparţine utilizatorului centralei; VTP se face de către firma de service autorizata ISCIR cf. ISCIR PT-A1/2010.
Autorizarea si punerea in functiune presupune parcurgerea urmatoarelor verificari tehnice:
- Verificarea integritatii centralei termice si respectarea conditiilor initiale de instalare
- Verificarea + reglarea arzatorului in scopul realizarii unei arderi complete, cu eficienta indicata de producator (operatiuni prevazute in cadrul Autorizarii de Functionare).
- Analiza gazelor arse si verificarea incadrarii valorilor in limitele admise.
- Verificarea functionarii corecte a dispozitivelor de control, reglare si siguranta
- Intocmirea livretul aparatului si completarea sa de catre personalul tehnic de specialitate, responsabil cu verificarea tehnica in utilizare a aparatelor (RVT) nominalizat in autorizatia ISCIR.
- Se efectueaza verificarile cf. conditiilor tehnice din livretul centralei, precum si in instructiunile producatorului.
Se recomanda ca in cazul schimbarii unei centrale vechi , spalarea chimica a instalatiei pentru indepartarea impuritatilor din instalatia veche
Centralele termice de perete pot functiona atat pe gaz metan, cat si pe GPL (gaz lichid). Se impune obligatoriu folosirea unei instalaţii autorizate de GPL. Legal este interzisă folosirea unei butelii de aragaz la o centrală termică !
Kit-urile concentrice de evacuare gaze arse / admisie aer nu se montează perfect orizontal, ci cu o mica înclinare spre centrală (in cazul centralelor termice cu condensare).
Se recomanda ca kit-ului de evacuare să nu iasă mai mult de 20-30 cm pe lungime în exteriorul peretelui pentru a nu se crea condens pe tubulatura, care în sezonul rece poate îngheţa.
Condensul produs de centrala termica se recomanda a fi evacuat in instalatia de canalizare (se poate folosi un neutralizator de condens, mai ales la centralele termice cu putere termica mare, care produc mult condens). Daca traseul evacuarii condensului de la centrala la canalizare este dificil se poate folosi o pompa de condens.
ErP înseamnă „Energy related Products“ (Produse cu impact energetic) – aşadar produse care sunt relevante în ceea ce priveşte consumul de energie. Aceasta desemnează noua directivă a Uniunii Europene (UE) privind proiectarea ecologică. ErP este o extindere a directivei UE privind „produsele consumatoare de energie (EuP)“ care reglementează consumul şi identificatorul de exemplu, al becurilor cu incandescenţă sau maşinilor de spălat.
UE are obiective climatice ambiţioase, care trebuie aplicate până în anul 2020:
Astfel, emisiile de gaze care provin din efectul de seră în cadrul Uniunii Europene trebuie să scadă până în anul 2020 cu 20 de procente sub nivelul din anul 1990. Suplimentar, componenta energiilor regenerabile din formele de energie primară trebuie să crească până în anul 2020 cu 20 de procente, iar eficienţa energetică trebuie să crească până în 2020 cu cel puţin 20%.
Telephone No.0212530488
Sa mi aratati cum se montaj centala terimica pe perete,un video tutoral.
Multumesc frumos