Intretinerea instalatiilor de incalzire

perie de curatare

Intretinerea instalatiilor termice

Instalatiile de apa din cladiri sunt de multe feluri, iar problemele ce pot apare in decursul exploatarii acestora, specifice fiecareia in parte, au fost studiate de-a lungul timpului, cautandu-se solutii pentru diminuarea sau eliminarea lor.

In principal, pentru instalatiile de incalzire, problemele se refera la:

  • colmatarea conductelor, schimbatoarelor de caldura si a armaturilor de reglare, de aerisire si inchidere
  • functionarea ineficienta a instalatiilor de incalzire
  • aparitia zgomotelor si a disfunctionalitatilor in prepararea agentului termic primar sau prepararea apei calde menajere.

In situatiile mai grave se poate ajunge chiar la distrugerea echipamentelor prin spargerea / gaurirea schimbatoarelor de caldura.

Cele mai expuse sunt schimbatoarele sau recuperatoarele de caldura confectionate din aluminiu, acesta fiind un metal slab din punct de vedere electrochimic, insa care prezinta alte avantaje, fiind utilizat pe scara larga in continuare in acest domeniu.

Astfel, pentru instalatiile de incalzire centrala utilizand agent termic s-au inventat si produs substante si solutii pentru tratarea agentilor de incalzire, substante ce se introduc in instalatii in vederea curatarii si protejarii acestora.

Curatare cazan din fonta
Intretinere cazan de fonta

In vederea diminuarea problemelor de exploatare a instalatiilor de incalzire, unele state au luat masuri de aplicare a acestor rezolvari prin normativele si standardele de instalatii, care prevad obligativitatea spalarii / curatarii instalatiilor inaintea predarii spre exploatare.

In Romania aceste probleme sunt reglementate legal intr-un „Normativ pentru proiectarea, executarea si exploatarea instalatiilor de încălzire centrală (revizuire si comasare normativele I 13-2002 şi I 13/1-2002)”, indicativ I 13-2015.

Cu referire la calitatea agentului termic acest normativ prevede urmatoarele aspecte, pe care le citez:

Alimentarea cu apă a cazanelor :

  • 7.101. La umplerea cu apă a cazanelor, a reţelei de distribuţie şi a instalaţiilor interioare de încălzire se foloseşte apă din instalaţiile de apă potabilă, cu condiţia respectării art. 7.103.

(1) Racordarea se face la conducta de întoarcere a instalaţiei de încălzire prin intermediul unui racord demontabil prevăzut cu o armătură de reţinere, pentru a împiedica pătrunderea apei din instalaţia de încălzire în instalaţia din care se face alimentarea. Racordul de umplere se decuplează de la instalaţia de apă după umplerea instalaţiei de încălzire

(2) Cantitatea de apă pentru umplerea instalaţiei de încălzire şi „apa de adaos” se contorizează.

  • 7.102. La instalaţiile de încălzire cu apă caldă sau la cele cu cazane de abur cu presiune sub 0,5 bar, se asigură indicii de calitate a apei de alimentare, potrivit indicaţiilor producătorului, prevăzându-se în acest scop, instalaţii corespunzătoare de tratare a apei (dedurizare, corecţie PH, degazare).
  • 7.103. Pentru centralele termice de apă caldă amplasate în zone în care duritatea apei depăşeşte 10°d se prevăd instalaţii de dedurizare pentru apa de alimentare astfel încât duritatea să fie redusă sub 5°d. De asemenea conţinutul de clor trebuie să fie de cel mult 200 mg/l.
  • 7.104. Pentru alimentarea cazanelor de apă fierbinte, având temperatura peste 110 °C, precum şi a celor de abur având presiunea peste 0,5 bar, se prevăd instalaţii de tratare a apei. Valoarea indicilor de calitate a apei şi soluţia de alimentare cu apă a cazanelor trebuie să fie potrivit indicaţiilor producătorului, completate cu cerinţele reglementărilor tehnice specifice.
  • 7.105. Pentru realimentarea cu condensat a cazanelor de abur de joasă presiune (sub 0,5 bar) se prevăd două electropompe, dintre care una de rezervă. Pompele se montează sub cota minimă a apei din rezervorul de colectare a condensatului.

(1) Diferenţa de nivel dintre nivelul nominal al apei din rezervor şi axul orizontal al orificiului de aspiraţie al pompelor se alege astfel încât să se evite fenomenul de vaporizare în conducta de aspiraţie a pompei.

  • 7.106. Pompele de alimentare a cazanelor de abur se prevăd cu instalaţii de comandă pentru pornire şi oprire, în funcţie de nivelul apei din cazane.

Dupa cum se observa, caracteristicile apei de alimentare sunt reglementate, insa de-a lungul timpului in instalatiile de incalzire apar modificari ale caracteristicilor fizice si chimice ale acesteia ca de exempu cresterea pH-ului, aparitia namolului in urma coroziunii, etc. Din aceste motive, utilizatorul este sfatuit sa efectueze intretinerea periodica a instalatiilor de incalzire prin spalarea acestora si/sau verificarea caracteristicilor .

Cazul de inlocuire a centralei termice dintr-o instalatie de incalzire existenta este prevazut in paragrafele urmatoare din acelasi normativ:

  • 7.157. În cazul în care, la racordarea centralei termice la o instalaţie de încălzire existentă, nu este posibilă reabilitarea sau modernizarea acesteia din urmă, se face în mod obligatoriu, înainte de racordare, spălarea cu dezincrustanţi a instalaţiei şi curăţarea interioară a corpurilor de încălzire.
  • 7.158. Cazanele şi echipamentele din centrala termică se protejează împotriva înfundării circuitelor hidraulice cu depuneri provenind din instalaţiile interioare prin prevederea unor filtre de impurităţi pe conductele de întoarcere din instalaţiile interioare.

Pentru astfel de situatii se pot prevedea filtrele turbionare cu miez magnetic care necesita purjarea periodica pentru evacuarea namolului colectat. Aceste dispozitive pot fi folosite si pentru introducerea diverselor substante chimice utilizate pentru spalarea instalatiilor sau pentru pasivarea acestora impotriva coroziunii. Aceste substante trebuie utilizate doar cu acordul producatorilor de echipamente sau daca nu sunt contraindicatii din partea acestora.

Curatare cazan vechi
Intretinere cazan vechi

In unele cazuri, cand instalatiile termice prezinta un grad mare de coroziune, iar riscul infundarii echipamentelor din centrala termica sunt iminente, pentru evitarea compromiteii acestora exista si solutia separarii acestora prin schimbatoare de caldura.

Dupa se intuieste, aceste masuri trebuiesc luate inainte de punerea in functiune a echipamentelor.

Sumar
Intretinerea instalatiilor termice
Article Name
Intretinerea instalatiilor termice
Descriere
In vederea diminuarea problemelor de exploatare a instalatiilor de incalzire, unele state au luat masuri de aplicare a acestor rezolvari prin normativele si standardele de instalatii, care prevad obligativitatea spalarii / curatarii instalatiilor inaintea predarii spre exploatare. In Romania aceste probleme sunt reglementate legal intr-un „Normativ pentru proiectarea, executarea si exploatarea instalatiilor de încălzire centrală (revizuire si comasare normativele I 13-2002 şi I 13/1-2002)”, indicativ I 13-2015.
Autor
Publisher Name
Kessel Service SRL
Publisher Logo

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Deschide chat
💬 Ai nevoie de detalii?
Hello 👋
Cu ce va putem ajuta?