Service, reparatii, revizie, intretinere centrale termice
Instalarea unei centrale sau cazan reprezinta – activitatea de fixare/amplasare a unui aparat la locul utilizarii si/sau de conectare a acestuia la alte instalatii si/sau echipamente in vederea asigurarii conditiilor de functionare.
Instalarea se face de catre societati autorizate in acest sens de catre organul de control si reglementare al statului si anume ISCIR. In cadrul societatii autorizate, responsabilul pentru supravegherea lucrarilor (RSL) raspunde pentru supravegherea lucrarilor de instalare, montare, reparare si intretinere.
Centralele termice cu functionare cu gaze naturale din domeniul casnic se impart in mai multe categorii si anume :
- centrale termice murale (sau de perete) clasice,
- centrale termice murale cu condensare
- centrale termice de sol echipate cu cazan/cazane de apa calda clasice cu azator atmosferic
- centrale termice de sol echipate cu cazan/cazane de apa calda cu arzator cu suflanta
- centrale termice de sol echipate cu cazan/cazane de apa calda cu condensare.
Cazanul de apa calda reprezinta, conform Prescriptiei Tehnice PT A1 / 2010, instalatia care produce apa calda la o temperatură de cel mult 110oC si care este utilizată în afara acestei instalatii în circuit închis, folosind caldura produsa prin arderea combustibililor, caldura recuperata din gazele fierbinti rezultate dintr-un proces tehnologic.
Detinatorii / utilizatorii de aparate consumatoare de combustibil / cazane au obligatia sa solicite punerea in functiune si sa obtina admiterea functionarii conform prescriptiei tehnice PT A1 / 2010.
Intretinerea centralei termice (revizia)
Ca orice echipament, motor sau masina si centralele termice necesita intretinere periodica (recomandabil in perioada calda a anului) pentru a evita intrarea in perioada rece cu probleme tehnice. Din cauza unei intretineri precare se poate ajuge la situatii neplacute.Acesta ar putea fi evitate prin efectuarea reviziilor.
Intretinerea reprezinta totalitatea operatiilor prin care se asigura mentinerea unui aparat in parametrii de functionare in conditii de siguranta.
In cadrul reviziei centralei termice se executa in principal urmatoarele operatiuni in functie de modelul centralei / cazanului :
Operatiuni la revizie pe partea de gaze arse
- Curatarea / verificarea / reglarea arzatorului, a duzei flacarii de veghe sau a arzatorului pilot, verificarea / reglarea electrozilor de aprindere si a electrodului de ionizare, verificarea termocuplei.
- Curatarea drumurilor de gaze arse prin schimbatorul principal, verificarea ventilatorului / suflantei / exhaustorului si curatarea acestuia, verificarea si eventual reglarea presostatului de aer care supravegheaza functionarea in parametrii a ventilatorului, a prizelor de masura, a furtunelor de legatura, a tubului venturi
Operatiuni la revizie pe partea hidraulica :
- Verificare etanseitate
- Curatarea filtrului de intrare a apei reci in centrala (filtrul din aparat pentru centralele termice)
- verificarea si daca e cazul curatarea / gresarea vanei cu 3 cai
- verificarea senzorului de sesizare a deschiderii robinetului de ACM – unde este cazul
- verificarea/refacerea pernei de aer din vasul de expansiune
- verificarea /refacerea presiunii de apa din centrala.
- Verificare functionare termometru / manometru centrala
- Verificare functionare pompa circulatie.
Operatiuni la revizie pe partea electrica si de automatizare
- Verificare alimentare cu tensiune electrica si a existentei impamantarii electrice
- Verificarea sondelor de temperatura de tur / de ACM, de fum, de supratemperatura. Verificarea functionarii corecte a placii electronice/panoului de automatizare
- Curatarea /verificarea sondei de temperatura
- Verificare deconectare centrala la atingerea temperaturii stabilite
Operatiuni la revizie pe partea de gaze
- Verificare etanseitate
- Verificarea /reglarea presiunilor de gaz (intrare, minim, maxim)
- Verificare protectie la lipsa flacara, la lipsa apa (daca este cazul), la supratemperatura, protectie la tiraj insuficient.
In cazul in care la revizie se depisteaza neconformitati / defectiuni ale echipamentelor exista timp suficient pentru repararea in timp util si fara situatii stresante.
Cu ocazia reviziei se pot verifica si echipamentele complementare -pompe de circulatie, vas expansiune, supape, robineti, statie dedurizare, elemente de automatizare.
In cazul in care centrala / cazanul nu mai functioneaza corespunzator sau nu mai functioneaza deloc este necesara repararea acesteia. Legislatia prevede faptul ca aceste reparatii / service se vor efectua doar cu societati comerciale autorizate ISCIR pentru fiecare domeniu in parte.
Telephone No.0212527920